torsdag 2 juni 2011

Det stora inlägget om att hitta rätt förlag för dig!

Fick en fråga om hur man hittar ett förlag som vill anta ens manus.

Jag förutsätter att den skrivardrömmande är lite intresserad och håller lite koll på vem som ger ut vad (kolla bibblan, bokhandeln, kultursidorna, svensk bokhandels branschtidning svb.se, där finns en hel del läsvärt + topplistor).

Alla nedan har hemsidor med mer info, googla, hitta, läs på om förlagen - gör din läxa!
Hur vill de bli kontaktade? Vad vill de anta?
Och från din sida: Jag vet att det är svårt men försök definiera vad det är för typ av verk du skriver. Vem ger ut liknande? Ie var skulle du kunna passa in? Kolla vad de olika förlagen ger ut, och om du känner till/gillar verken/författarna. Recenseras böckerna? Vinner de priser? Syns de? Känner du släktskap med författarskapen där?

 Kanske lite cyniska frågor en del där, men som egenföretagare måste i alla fall jag vara lite om mig och kring mig på det sättet. Plus att det är dyrt och ett jäkla jobb rent ut sagt, detta med att trycka upp och skicka ut pappersmanus. Så bomba inte hela förläggar-Sverige. Gör läxan först - då ökar du dina chanser att bli antagen.

Fördelar, stora: Utgivnings-maskineriet är väloljat eftersom de ofta har så lång erfarenhet. Och det är ingen överdrift att säga att de nog har lite mer muskler marknadsföringsmässigt och när det gäller länkar till distributörer och försäljningsställen. Många har interna PR-team och internationella säljteam (ie interna agenturer) som åker till mässor ute i världen för att försöka sälja in förlagets böcker till andra länder.

Fördelar, mindre: Kan vara väldigt flexibla, pigga på det annorlunda, du kanske blir något av "en större anka i en mindre damm" så att säga, familjära, alla på förlaget 'gör allt'/har koll på allt, ofta hamnar du i en kortare utgivningskö.

Okej, skjuter lite från höften nu men här är de svenska förlag jag kommer att tänka på spontant, fyll gärna på med fler i kommentarerna!

Förlag; större - medelstora:
Norstedts 
Albert Bonniers
W&W
Forum
Ordfront
Natur & Kultur
Piratförlaget
Damm
Bra böcker

Förlag; små - medelstora:
Bladh by Bladh
Printz publishing #
Tre böcker
Lindh & Co
Weyler
Brombergs ¤
Modernista
Frank
Tusculum Förlag ¤
Massolit *
Kalla kulor *
Mörkersdottir *
Vertigo
Styx *
Ord, text, mening
h:ström text & kultur * ¤

Barn & ungdom:
Bonnier Carlsen
Rabén Sjögren
Eriksson Lindgren
Vivlio
Vombat


Samt massor av en-personsförlag. Där är det nog inte så stor chans att du blir antagen för de förlagen kom ofta till då grundaren skapade förlaget för att ge ut sina egna böcker.
Här finns en lista med massor av svenska förlag, fast många där är fackboksförlag eller väldigt specialiserade upplever jag.

Om du är intresserad av egenutgivning rekommenderar jag varmt Debutantbloggen; främst inläggen av Oskar Källner, samt Daniel Åbergs blogg.# Tar ej deckare, fokus på intelligent chick lit, Skrivarmamman blev första svenska antagningen, via en Facebook-vänskap! Härligt va. Läs mer på hennes blogg; "Jag ska bli utgiven" överst till höger.

¤ Fokus på litterära verk.

* Förlag man definitivt kan fokusera på om man skriver thriller/skräck tror jag.

6 kommentarer:

Susanne Boll sa...

Fantasisk lista! Tack! Har redan skickat manus men missat några mindre förlag. Måste kolla dem snarast. Tack igen:-)

JoL sa...

Barn&ungdom även:
Gilla böcker
X-publishing

Maria Turtschaninoff sa...

Jag lade till ett litet tips på min blogg.

Amanda sa...

Toppen, tack!

Elisabet sa...

Barn & ungdom, samt vuxen. Och en del facklitteratur: Isaberg förlag.

Michaela sa...

Alfabeta är ju ett av största inom barn- och ungdom.
Och Opal, om de fortfarande existerar...