lördag 1 oktober 2011

Skräcknovelltävling!

Om skräck är din grej så missa för helskotta inte detta.
Cirkeln-Sara har bett mig tipsa. Hon sitter även i den eminenta juryn.

Jag förutsätter att en av mina bloggläsare ror hem detta.
Inga namn, men jag har ju några speciella i åtanke.

Tio novellskrivartips från mig då: (Jag har vunnit några novelltävlingar, sålt ett par noveller till tidningar och blivit publicerad i antologi, så lite koll har jag.)

1) Detta är en tävling och du har inte all tid i världen på dig. Disponera tiden rätt. 50% av tiden på att förbereda dig, läsa på och öppna upp dig för att hitta en bärande idé. Sedan 50% av tiden till att faktiskt skriva novellen. Där har du ett bra upplägg.
2) Läs lite andra i samma genre innan du kör igång för bövelen. Om jag deltog i den här tävlingen skulle jag absolut låta mig inspireras av Anders Fagers 'Samlade svenska kulter'. Han är Lovecraft-ig, han tänker utanför lådan. Han gillar att berätta från monstrens perspektiv. I like.
3) Tänk mindre persongalleri och kortare tidsspann än en roman, okej?
4) Låt platsen, alltså miljön du väljer, bli till en av karaktärerna liksom. Jag snackar atmosfär. Besjäla omgivningen.
5) Inte så mycket utrymme att brodera ut en krypande stegring + twist i en novell säger du. Inte så mycket tid att låta läsaren lära känna huvudpersonen och hennes antagonist/demoner/hemligheter. Nej det stämmer säger jag. Men det går. Se Anders Fager.
6) Börja NU. I handlingen alltså. Tänk Bickham. Du har inte tid med så mycket startsträcka/back story.
7) Tänk på språket. Du är väl en stilist, no? Stajla dig. Och med det menar jag inte blommiga, skitsmarta och eleganta formuleringar hela tiden. Utan rytm i meningarna och lättlästhet.
8) Tänk kontraster. Bygg spänning med språket som verktyg. Fläta långsammare partier med snabba, korta, staccatoliknande. Det höjer pulsen hos läsaren. Kepler är vass på detta. Studera.
9) Vad vill du säga här egentligen? Vad handlar den här novellen om på ett djupare plan? Och nu menar jag inte att du ska skriva en novell som egentligen borde ha blivit en debattartikel om feminism eller åldringsvård eller nedskärningar inom kulturen men ... du fattar? Ta avstamp i något lite djupare.
10) Låt din novell vila i ett par dagar innan du läser om och fixar till det som behövs (ie allt som skaver och som du aldrig hittar om du inte låter den vila).

Lycka till!

6 kommentarer:

Michaela sa...

Jag som precis tänkt att man kanske borde skriva en skräcknovell, sen gick jag in här och såg det här inlägget och tänkte "ja! ett tecken från ovan!", sedan följde jag länken och tänkte "nehe, inte ett tecken från ovan". "Lovecrafts anda", vad fan. Jag har aldrig läst något av honom, men eftersom jag tittat på bokomslagen och på hans fans utgår jag ifrån att hans berättelser inte handlar om små barngengångare i högre ståndsmiljö och annat kul. Fan också.

Amanda sa...

Alltså, du kan säkert googla runt lite och göra din egen grej men med en blinkning till tävlingens inspiration Lovecraft.
Det hade jag gjort i a f. Och du kommer ju att bli läst av förläggare och tunga namn i juryn ... aldrig fel.

mockapocka sa...

Oj, så fort jag kommer hit får jag sådan lust att skriva! DU inspirerar verkligen med din kunskap. Just därför har du också en utmärkelse att hämta hos mig :)

Amanda sa...

Tack snälla du!

Anders Fager sa...

Det är ju roligt när man framhålls som "exempel på lösning".

Amanda sa...

Hej skräcknovellkungen,
Roligt!