tisdag 28 februari 2012

Författare? Illustratör?


"Amanda, nu har jag också en fråga!
Ser du dig nu, med så här många böcker under bältet, mer som illustratör eller som författare? Eller finns ens den distinktionen för dig?"
Från Maria.

Svar:
Ser mig som båda, 50 - 50%.
Men sedan vi fick barn har illustrerandet hamnat i bakvattnet för så länge jag vårdar dem på deltid är det är inte tekniskt möjligt att jobba så långa oavbrutna pass som krävs när man slutillustrerar en bilderbokssida, och både koncentration och (dyra!) konstnärsmaterial pressas till maxgränsen.

Och ett tag kände jag mig lite bränd eftersom engelska förlaget valde att ställa in utgivningen av min andra bilderbok, ovan. Sånt händer tyvärr ute i den stora stygga världen även om det är sällsynt. Flera års jobb och bollande, lärde mig massor, besviken men inte bitter. Den främsta orsaken var att min dåvarnade redaktör med förläggaransvar slutade plötsligt av familjeskäl, och den här typen av bok (=av en okänd, förbeställningarna från handeln nådde inte önskvärda nivåer) behöver ibland en stridskämpe som brinner för författarskapet och driver titeln internt.

Dessutom vilar mina större illustrerade verk tungt på experiment och den tiden finns inte just nu. Tiden och koncentrationen som krävs för att göra en säljande bilderboksdummy och skicka in till förlaget finns inte heller. Jag sörjer lite över det, jag saknar't och har en kick-ass-idé i bakfickan som jag vet kommer att bli antagen, men det får helt enkelt vänta tills jag börjar jobba heltid igen och kan göra klart dummyn.


Men jag gör comeback som illustratör i Jag väntar under mossan som har svartvita små kapitelillustrationer av mig. De var lättare att göra under Gretas tupplurar än stora maffiga sidor i fyrfärg och massa digitalt efterfix. Att illustrera en ungdomsbok var en barndomsdröm som blev sann för svartvita linjeillustrationer är min första stora kärlek så jag är himla glad att jag fick chansen.

5 kommentarer:

Maria Turtschaninoff sa...

Tack för ditt intressanta svar! Jag hade aldrig kunnat ana att det kräver så mycket mer obruten arbetstid att illustrera än att skriva, eftersom jag har noll erfarenhet (och talang) för den delen själv.
Är det möjligt för dig att bjuda på ett smakprov till av illustrationerna till jag väntar under mossan? Jag är mycket nyfiken!

P.S. Är G och F alltså deltid på dagis? När har du tänkt återgå heltid till jobbet? Jag funderar ju på det där själv. E är fyra timmar fyra dagar i veckan hos dagmamma, och sen sover han 1-1½ timme på eftermiddagen men den tiden går oftast till annat än skrivjobb. Han trivs så superbra hos dagmamman att jag tror att han i höst åtminstone skall få gå fem dagar i veckan.

Annelie sa...

Superintressant! Hoppas du snart får tid för mer illustrerande, för jag vill läsa mer om det på bloggen.

Synd att boken inte kommer ut. Finns det någon möjlighet att den kommer ut senare? Eller kan du söka dig till andra förlag? Måste kännas skitsurt att det blev så.

Amanda sa...

Felix går fem dagar i veckan nu, 10 - 17 ungefär. Greta ska gå två dagar i veckan är det tänkt, plus att E jobbar 80% just nu (vårdar henne en dag i veckan).
Om vi känner att hon saknar förskolan på hemmadagarna (som F gjorde efter bara några veckor, han började också med 2 dagar/v i ettårsåldern) skulle hon kunna börja varje dag redan till försommaren. Vi får se.

Amanda sa...

Annelie, det var inte kul men jag har kommit över det. Fick i a f halva arvodet och en sjudjävla utbildning. Just nu tror jag inte att jag orkar försöka sälja in den hos annat förlag, gör hellre ett helt nytt bilderboksprojekt som är mer kick-ass om du förstår vad jag menar. Inte sagt att den inställda boken var medioker, men jag var mer oerfaren då och nu har jag mer integritet för vad som funkar (tror jag). I wanna wow them, see. ;-)

Amanda sa...

P.S: Felix går 9 - 17 menar jag. Ungefär.