söndag 26 februari 2012

Samarbetet med redaktör och förlag?

"Hur fungerar samarbetet mellan författare och redaktör då du gett ut första boken och sedan skriver en andra?

När i processen kommer förlaget in? Då man har en idé, skrivit några kapitel eller hela första utkastet är klart?

Brukar förlag haka på alla nya bokidéer från etablerade författare, eller kan de säga "nej, detta tror vi inte ett dugg på"?

Tack!"

Svar:
Jag har arbetat med flera olika redaktörer i Sverige och UK, och haft samma redaktör för de senaste två vuxenböckerna, och märkt att samarbetet ser i princip likadant ut:
Redaktören påpekar vad som bör ändras i manus och ger ofta förslag på hur.
Det kan röra sig om 1 - 3 grejer per manussida, på kanske 50% av sidorna. Det är lite som att få tillbaka ett rättat specialarbete...

För en redan utgiven författare tror jag att det är väldigt individuellt när förlaget kommer in. Men om man inte har kontrakt på flera böcker så är det liksom upp till författaren att "sälja in" en ny idé när den har något att komma med. Hur mycket man behöver "visa upp" innan ev beslut om utgivning kan tas tror jag också är individuellt och beror på hur länge man varit i "branschen" som författare och hur tidigare samarbeten gått. Själv har jag inte fått kontrakt på något jag inte redan skrivit klart hela första utkastet på, eller jo förresten, vete sjutton om jag inte fick avtal på Tistelblomman när typ halva var klar. Minns inte ärligt talat, men det var liksom underförstått att förlaget ville ha den så det kändes inte som ett risktagande eller "onödigt arbete".

Så visst kan det vara så att man är i en lite enklare sits när man väl blivit antagen. Förlagens målsättning är ju att odla långsiktiga författarskap. Dessutom har man ju förhoppningsvis ett bra kreativt bollplank i sin förläggare och kan skicka ut trevare och höra vad de skulle tycka om ens nästa planerade projekt med ett synopsis el liknande (som jag gjorde i ett tidigt skede med Tistelblomman).

Jag vet inte om de hakar på "vad som helst" från en etablerad författare, jag tror inte det! Däremot kan man ju få lite intern hjälp, t ex om jag säger: "Här har jag en idé till en graphic novel eller kokbok, vad tycks?"
Då kanske min förläggare säger: "Nej tack det passar inte hos oss, men hör med Sven Svensson på X-förlaget, jag vet att de ger ut mycket sånt och han är trevlig."

Inga kommentarer: