fredag 24 februari 2012

Skrivarfrågor?


Jag tänker lite att vi är uttömda på det där. Det blev ju så himla mycket bra i de där fantastiska skrivarguiderna i 10 steg (missa ej!).

Eller det kanske bara är jag som är en aning skrivardröm-schleten.
Dessutom visar min inbox att ingen drar sig för att maila mig direkt med specifika frågor, och jag försöker svara så gott jag kan där. Och upplever jag att det finns allmänintresse publicerar jag ju här.

Men så vet jag att vi har några nytillkomna läsare som drömmer om att försöka skriva med siktet på utgivning. Eller kanske bara är nyfikna på böcker, förlag, utbildningar, inspiration, hur det funkar med omslag eller PR, eller vad som helst. Känner alla författare varandra? Hur mycket bubbel dricker vi ijenklien? Sånt?

Hur som helst: Jag slutar trötthetssvamla nu och öppnar frågelådan. Shoot.

9 kommentarer:

Alexandra sa...

Redigering! Alla tips gällande hur man bearbetar sin befintliga text mottages tacksamt.

Vart går gränsen för hur mycket man bör redigera en text? Rent krasst kan man ju peta fram och tillbaks i oändlighet, tänker jag, men man måste ju någonstans säga att "nu är det så bra det kan bli för tillfället".

Redigerar du medan du skriver, eller väntar du tills första utkastet är helt klart?

Vore intressant att höra dina tankar.

Tack på förhand!

Anonym sa...

Hej!

Om man får svar från ett förlag som säger att de är intresserade om man kortar texten lite. Och så kortar man texten. Och sedan blir man sittande med den kortade texten och darrar. Utan att våga skicka iväg. För nu har man försökt och försökt. Gråtit, svettats, blödit. Det är så nära men kanske också så långt ifrån. Himmel eller helvete. Himmel eller helvete.

Finns det något mer man borde göra? Låta någon korrläsa? Betala lektör? Vad skulle du göra?

(Man är ju förstås jag. Men jag vågar inte vara i den där läskiga sitsen just nu.)

Tack för att du delar!

Anonym sa...

Hej du fantastiskt roliga bloggerska vars böcker jag ej hunnit läsa än eftersom jag är upptagen med att skriva en egen. Min fråga är: Hur arbetar du med bokmanus rent tekniskt, dvs program du skriver i, fiffiga hjälpprogram för att hålla ordning, hitta i manuset osv? Och
hur sparar du dina boktexter? USB, extern hårddisk, annat? Tack på förhand. Mvh Ulrika

Anonym sa...

Passande ämne då jag idag har skrivit klart min bok!

Jag har skrivit en fantasybok för ungdomar. Ett problem jag ser är att det är den första boken av tre. Har du något tips på hur jag ska formulera följebrevet? Jag har hört att bokförlag automatiskt tar avstånd då någon opublicerad vill ge ut flera böcker i en serie.

Böckerna kommer tyvärr vara lika självstående som t.ex. Harry Potter. Läser du andra boken i serien utan att bry dig om den första kommer du att förstå sammanhanget men du får inte något djup.

Jag har skissat på en plotline för de båda kommande böckerna i trilogin. Jag vet precis hur den ska sluta, hur alla röda trådar ska knytas och vad som ska hända.

Hur övertygar jag förlagen om att jag verkligen har tänkt igenom detta och hur visar jag dem att jag har en plan utan att skicka med 20 sidor presentation?
(Hur skriver man ett bra presentationsbrev!?)

Ska jag nämna att handlingen till bok två och tre redan är skissad?

Att lämna in alla tre böcker som en bok är tyvärr inget alternativ. Den första boken är på 75.000 ord och bok två och tre kommer att landa på något liknande.

Tack för en mycket bra blogg!

Anneli sa...

Följebrevet! Det vill jag ha tips om.

Maria Turtschaninoff sa...

Ha, jag tänker stjäla dessa frågor och svara på några på min blogg denna helg för att jag har lust!
Kanske framför allt den om ungdomsfantasy, det känns ju lite som min grej.

Anonym sa...

Hej!

Jag är nyfiken på hur du lägger upp ditt arbete. Hur arbetar du med synopsis? Gör du tidslinjer? Gör du ingående person-beskrivningar? Skriver du hela berättelsen kronologiskt?
Har du något knep för hur du ska hålla tråden tills du skriver nästa dag?

Stort tack på förhand!

Mvh Mimmi

Nina sa...

Hur fungerar samarbetet mellan författare och redaktör då du gett ut första boken och sedan skriver en andra?

När i processen kommer förlaget in? Då man har en idé, skrivit några kapitel eller hela första utkastet är klart?

Brukar förlag haka på alla nya bokidéer från etablerade författare, eller kan de säga "nej, detta tror vi inte ett dugg på"?

Tack!

Anonym sa...

Hur tror du förlag tänker på författaren?

Vill de ha en person de kan marknadsföra tillsammans med boken eller är det inte viktigt hurvida författaren är en bra förebild eller inte?

Hur ser de på åldern, är det positivt att vara yngre eller äldre när förlagen beslutar om utgivning?