torsdag 29 mars 2012

Har just skickat

en liten räkning på sex-sju tusen kroner sisådär, till en mejlande göbbe som säger sig vilja köpa massa, massa tekningar av meg.

Jaa-då, de där tekningarna kommer, jag lovar - när jag har kosingen i näven.

Vi kan ju låta vadslagningen börja nu: Kommer jag att få se några stålar eller ej?

Regel nummer ett som egen:
Lär dig känna igen och mota bort tok-klienten, a k a Tid-banditen.

6 kommentarer:

Maria sa...

Hej Amanda!
Jag har en fråga till dig som du kanske vid ngt tillfälle har möjlighet att svara på. Jag undrar hur du gör för att bäst arbeta med ett bokmanus. Det är ju så himla mycket text att gå igenom när man vill flytta om på scener och meningar, inte bara i redigerings-stadiet, men också under själva skrivandet. Tycker det blir att jag använder mkt tid på att leta runt i texten. Har du några tips? Har du en klar struktur och kapitel indelning från början etc? Ha en bra dag, hoppas solen skiner på dig!

Åsa Hellberg sa...

Nope, inte en sekin.

Åsa Hellberg sa...

Åh, andra sidan älskar jag när människor överraskar, så hoppas ändå:)

Colombialiv sa...

Hehehe...

Amanda sa...

Uppdatering: Fortfarande inte ett knyst från tokgubben.

Maria, ja du, önskar att jag hade någon smart metod men det blir som du säger, ett himla letande ibland.

Det jag gör är att jag alltid har ett "slaskdokument" i Word som bara är för mina ögon, ingen annan skulle fatta något av det. Där samlar jag lösryckta saker och stycken som tagits bort från "moderskeppet".

Kapitelindelningen har jag inte klar för mig innan, mer än vissa scener (öhum ... ganska många om jag tänker efter) som jag vet skall komma (för att jag vill det) och måste komma (för logikens skull).
Det brukar bli som en lista i det där slaskdokumentet, där jag beskriver kort, i punktform, vad ett visst kapitel måste innehålla, samt vissa frågetecken jag kan ha omkring det, att diskutera/bena ut med maken senare.
T ex så här:
"Kap 16
Träffas på tåget
X misstänker att Y är skum men distraheras av Z. Hittar ledtråd - Vad? Hur?"
Så får jag också överblick, så att en händelse i, säg, Kap 2 leder till en händelse i kap 7, en händelse i kap 3 leder till kap 9 osv. Fast inte så organiserat om du fattar - det vecklar liksom ut sig framför ens ögon och det är det som är det roliga för mig. Men man är ju superkoncentrerad, jag tycker att det känns som att komponera och dirigera en hel j-la symfoni i realtid. Samt rollbesätta, skriva texter, göra kostym och kulisser ... i realtid.

Maria sa...

Tack Amanda för att du tog dig tid att svara! Bra tips som jag kan använda, speciellt det med att skriva upp vad ett kapitel bör innehålla för att det ska föra historien framåt och försäkra att det finns en röd tråd som binder varje kapitel samman. Jag hade hittils arbetat med två dokument, ett som för historien framåt (kärnan), och sedan ett dokument som innehåller stycken och meningar som jag temporärt har flyttat. De kanske blir en del av historien, men troligt är det mesta överflödigt.

Men jo, det är lite av ett jobb att hålla reda på så mycket text! So far, snart 50,000 ord på min första bok, så det går framåt. Tack än en gång! Mvh, Maria