söndag 13 maj 2012

Skrivarfråga: Förlagsbytet?

"Kan inte du berätta lite om byte av förlag. Minns jag inte fel debuterade du på ett annat förlag än Forum. Vad var det som gjorde att du bytte förlag? Har du en litterär agent som hjälper dig i sådana frågor? Ser fram emot ditt svar! Kram Helena/Lovable"

Svar:
Det stämmer att jag debuterade på förlaget h:ström text & kultur med Styggelsen och sedan vände mig till Forum med mitt nästa manus (Döden på en blek häst), som blev antaget där.

Jag tog det beslutet för att jag ville försöka leva på skrivandet (som jag nu har gjort i två år) och jag insåg att det skulle bli svårt på ett litet förlag. Det hela var ganska odramatiskt, första förlaget visste ju att jag hade den ambitionen men att det nog kunde bli svårt att genomföra hos dem.
Så jag sökte mig till Forum, framför allt för att jag hade hört mycket gott om förläggaren där, och gillade mixen på deras utgivning. Och för att jag insåg att de hade andra resurser att hjälpa mig bygga författarskapet som yrke.
Evigt tacksam för att h:ström gav mig chansen att debutera och vi har fortfarande bra kontakt.

Jag har ingen agent som jobbar mot den svenska marknaden, där sköter jag förhandlingar och sånt som det ovan själv. Men förlaget har en marknadsavdelning som hjälper författarna med PR.
Agenturen jag är med heter BGA och där jobbar de framför allt på de stora utländska bokmässorna med att försöka sälja mina rättigheter internationellt.

1 kommentar:

Lovable sa...

Tack snälla Amanda för ditt svar! :-) Kramar och en riktigt skön söndag önskas dig!