tisdag 28 augusti 2012

Besviken på nunnorna.

Och munkarna med.

Ja, det finns en del kloster i vårt nya kvarter. Jag är inte imponerad av deras fashion om man säger så.

Okej, klart man är Rosens Namn-skadad. Tjockt, gött kläde, ylle med textur som draperar sig och faller jättesnyggt. Grova, vackert slitna läderaccessoarer (ie sandaler), kvalitetsrep om maggen.
Och alla andra filmer man sett med fläckfria stärkta nunnedok och nästan skulpturala huvudbonader.

Men verklighetens plagg, nej jag är ledsen men det är under all kritik.
Först tänkte jag: "De ser ju ut som såna där slafsiga maskeradkostymer man kan köpa: 'Klä ut dig till munk! Klä ut dig till nunna!'" Komplett med nån typ av tunn båtlina av nylon om midjan?!

Men det är faktiskt värre än så. Det ser ut som några sjok som jag själv, Amanda Streck-i-syslöjd Hellberg tråcklat ihop av billigast möjliga lakansväv.

Kan man klaga till nån om det här?

9 kommentarer:

Livet just nu sa...

Hos Vår Herre kanske? ;-)

cyndi sa...

Äh, dom lägger krutet på sköna och lyxiga underkläder nuförtin. Såna som inte sticks, kliar och bränner så förb----t ;-)
Och väldigt många munkar är faktiskt båtintresserade. Dom börjar inse att den där gå-på-vatten-grejen finns bara på film, precis som dom stärkta nunnedoken :-)

Musimus M sa...

Amen...! Liksom. The disillusions served by the rough hands of modernity... Pffft! :|

Brukade gå förbi en liten 'nunneria' under pluggtiden i Uppsala. Fantiserade ihop en massa sakralt, rökelsedoftande hittepå om det mystiska folket där inne i den mörka gamla byggnaden. Det var vackert, tyst, lummigt och avskilt - man kunde skymta domkyrkans svarta torn avteckna sig mot himlen i ögonvrån ibland. Lovade både böldpest och örtagård i tidstypiskt klumpig Vasa-renässans. Åååh så müüühsigt!

Så en krispig höstmorgon såg jag tre små nunnor, modell äldre, trippa ut. Min fina müüühsbubbla sprack. Blev så jädrans besviken. "Vad f**..." -VAD var detta för IKEA-nonsens?!

Råttgråa SAS-flygkabinpersonalinspirerade polyesterklänningar, NÅDDE INTE ENS NED TILL ANKLARNA... =( Knälångt... Liten dammtrasat till huvudbonad utan förmåga att inge tillbörlig dramaturgisk vördnad. Den liksom bara stod rakt ut - orörlig i vinden; ett diadem med polymultiesterväv fastklistrad på. Sträva, silvriga strån fjongade bångstyrigt ut från diademet och stod ut runt deras pannor. Gräddvita sneakers och 'Marbella-tan'-stödstrumpor till på lillnunnan med rullator - hädelserna och övergreppen mot mina mörkt drömska fantasier hade liksom inget slut!

De hoppade käckt in i en väntande taxi; som sedan körde över mina klosterfantasier, backade och körde över dem igen bara för att säkerställa att di vart riktigt ordentligt dö'a. =( Drömmar om böldpest, rökelser och örtagårdar ersattes med fotriktiga skor och handsprit. *snivel*

Simona sa...

Bra och viktigt inlägg. Detta måste upp på bordet.
Puss!

Helene Hägglund sa...

Shit. Jag har varit nunna i 14 år och hade ingen ANING om att det fanns så höga förväntningar på oss... Efterhandsångesten kommer långsamt krypande, ju mer jag förstår.
Men kanske finns det förlåtelse: jag tillhörde dem med exemplariskt stärkt dok och skräddarsydd fotsid dräkt, med många komplicerade pressveck som krävde timlång strykning, och långa vida ärmen som hade en envis benägenhet att hänga ner i såsen eller soppan eller vad de nu annars kunde tänkas fånga upp.
Jädrans obekvämt var det. Och varmt. Men, håller med, även snyggt.

Annelie sa...

Haha. Där jag bor har vi tre små söta nunnor som ser ut precis som Julie Andrews i Sound of Music (+ några decennier). Respekt.

Amanda sa...

Kabinpersonlals-kjortlarna kan jag leva med, men dagens Broder Tuck goes Galne Gunnar tog kalkonpriset. Ovärdigt!

Lo sa...

Tyvärr, ska man leva i enkelhet & fattigdom är det väl he lt enkelt så att naturmaterial är betydligt mer exklusivt än polyester. På så sätt ät det ju helt logiskt.. och eftersom man inte heller ska vara fåfäng är det rimligt att man väljer fula snitt. Men, jag håller helt med, för oss utanför murarna är det en styggelse!
Dessutom tycker jag att det är samma sak med sjuksköterskor, de ska se ut som Cherry Ames, styvstärkta och med hätta. Bussarong och mjuktofflor, va?!

Musimus M sa...

Klart det är olika från land till land och ordnar emellan. Ekonomi spelar väl en stor roll även för klosterinvånarna... Gjorde det ju förr i världen också, bara det att det kanske strömmade in lite fler guldmynt och donationer/mutor. Men chocken för oss ovana 'utanför murarna' blir som när förskolebarn träffar en prinsessa iklädd i jeans, tröja och oborstat, flottigt hår(exklusive krona, balklänning & andra attiraljer); den trygga, ordnade fantasibilden rubbas. Vardagens sorgliga, solkiga händer har varit och tafsat på 'the untouchables' - och i förloppet berövat dem deras magiska aura (som vi själva vävt kring dem).

Nåja, känns ju lite sådär att hacka för mycket på de stackars själarna... De är rätt häftiga ändå!

@Amanda
Okay, hands down. We have a winner.