lördag 12 januari 2013

Kan någon förklara

varför fyllningen i Lindt Lindor-praliner alltid känns lite kall mot tungan?

Adrenalin? Anyone?

Jag är fascinerad hur som helst. Tillräckligt fascinerad för att äta upp en halv påse lindor-påskägg idag.
(Ja, påskägg. För jag är en sån som gärna ligger lite i framkant va.)

7 kommentarer:

Tante Jul sa...

Kjemiske søtningsmiddel (og druesukker også, for den saks skyld) kjennes ofte kalde mot tungen. Men jeg kan liksom ikke forestille meg at de bruker slikt i Lindos-påskeegg. Mmmmm...

Anonym sa...

Antagligen ingår karbamin som även brukar finnas i köpt ischoklad, det ger en kall känsla i munnen. /Helena S.

Anonym sa...

Karbamid ska det vara/Helena S.

Amanda sa...

Ooh, intressant! Tack.

Anonym sa...

Mycket intressant. Den sort som är avbildad i inlägget mumsade jag vid jul och konstaterade att de var så goda att de nästan blev äckliga! Efter tre mådde jag riktigt illa. Var naturligtvis tvungen att prova om det skulle förändras. Tänk det gjorde det inte. Men förpackningen blev tom till min mans stora förvåning! //Anne

adrenalin sa...

Om man upplever att man blir kall när man är blöt, beror det på att vattnet faktiskt snor lite energi av huden för att kunna avdunsta. Men när det gäller saker som händer i munnen handlar det nog mer om att det är molekyler som binder in till receptorer som ger upphov till förnimmelse av kyla. Här är en intressant artikel i ämnet: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/darfor-kanns-mint-kallt-och-chili-hett
Är inte insatt i om just karbamid som fungerar så, men tänker man på att karbamid = urea = urinämne, så smakar det lite så där. Fast det är helt ofarligt i mindre mängder. Jag har urea på mitt lab, kanske ska lägga lite på tungan och känna hur det känns? ;D

Amanda sa...

Ja gör du det Adrenalin. ; )

Jag tycker att ren Lindt mjölkchokclad är den godaste, faktist den enda söta choklad jag står ut med nufötin (typ påskharar & jultomtar). Pralinerna hade jag hört andra säga just som du Anne, beroendeframkallande äckelgoda. Stämmer!
Kollade just innehållsförteckningen, även i den vita chokladfyllningen: Kokosfett i stora mängder. Därav ischokladeffekten tänker jag? (Gillar dock ej traditionell ischoklad.)