tisdag 22 januari 2013

Stigma

från 1977 är en julspecial i god BBC-anda; en spökig kortfilm (fast egentligen mest en skräckis). Finns förbluffande många av dem på Youtube varav Lost hearts nog är den allra läskigaste. Bond-lira-musik, säger jag bara. Eller hurdy-gurdy som det heter på engelska. Fy fan. Den där lille filmjäveln har ärrat en generation, på ett härligt sätt.

Men var var vi? Jo:
Trots att Stigma är genomgående obehaglig så var det som chockade mig mest att mamman i filmen har strumpbyxor närmast kroppen, och trosorna utanpå.
Har folk så? Hade man det på 70-talet?
Underbyxorna i fråga är visserligen i fransk stil, ie lite lätt flaxiga, silkiga boxershorts som hade knölats ihop på ett trist sätt om man haft sina strumpbyxor utanpå.
Men nej, jag kan ändå inte riktigt släppa detta. Tankar?

Se hela här (om än lite kass kvalitet), 'troschocken' är från ca 13:36.

Så går en dag ifrån mitt liv, osv, etc.


10 kommentarer:

Anna sa...

Ibland tar jag på mig stringtrosor, strumpbyxor och sen vanliga trosor utanpå. För att hålla strumpbyxorna på plats så att inte grenen kasar ner.

Men flaxiga och silkiga boxershorts? Låter skumt...

Amanda sa...

Jomen det där dubbeltricket känner jag till, t ex bland professionella pardansare. Men för att göra hennes klädval ännu mer udda så har hon svarta jeans utanpå hela härligheten?! Har dock minnen av att kvinnor hade nylonstrumpbyxor under långbyxorna (=lite varmare, håller in en aning, snyggare i klackskor gissar jag?).

Anonym sa...

Jag jobbade i London i början av 1970-talet och delade lägenhet med en engelsk tjej som hade just så. Hon frågade mig varför jag hade trosorna innanför strumpbyxorna (!)
Eva

Anne Jonsson sa...

Nix, så var det inte. Jag var med på 70-talet och jag vet med bestämdhet att det inte var så!
Låter otroligt märkligt att någon kan vilja ha sina kläder så....

Johanne sa...

Kan det vara en kvarleva sedan tiden då man hade strumpebandshållare och strumpor? För då har man trosorna utanpå – tror jag. Och när strumpbyxorna sedan kom fortsatte man att ha trosorna utanpå.

cyndi sa...

Långkalsonger!!!
Värsta köldchocken att prata om strumbyxor NU liksom.
70-talet.
Då hade jag kalasbyxor.
Som alltid hade grenen för långt ner.

Amanda sa...

Åh vad intressant, tack alla för input. Eva, du menar att det kan ha varit en typisk brittisk vana på 70-talet. Nu måste jag höra med mina väninnor här förstås. Återkommer i ämet.

SPRAKFÅLEN sa...

Och de första nylonstrumporna som kom på 50-talet? var visst av sån sammansättning att de frös fast på benen om det var svinkyla utomhus. Berättade en tant för mig. Och jag är övertygad om att hon hade trosorna innanför nylonet!

Anonym sa...

Men nu kan ju inte jag vara tyst. Är det jättekonstigt att ha strumpbyxor under långbyxor??? Det har jag nästan jämt!En sak som jag kommit på sen jag flyttade till kalla dalarna är att om det är kallare än -15 och jag inte vill ha överdragsbyxor så brukar jag ta på mig 80 denier(heter det så?) strumpbyxor under kalsongerna och då blir det så gott som vindtätt!
Trosor över strumpbyxorna har jag aldrig känt behov av att prova! //Anne

Amanda sa...

Tycker jag inte alls är konstigt Anne.