tisdag 19 mars 2013

Min Halloween-klippdocka.

Den här bilden lät jag trycka upp som stort vykort (A5) genom Vistaprint.
Skickade till 50 potentiella uppdragsgivare tidigt en oktober, kan ha varit 2007. Att researcha vilka som skulle få, ie som jag eventuellt skulle vilja jobba med, det tog en j-la tid...

På första sidan på min portfolio-hemsida fanns samma klippdocka frilagd, och man kunde 'klä den' genom att klicka och flytta de olika utstyrslarna (tack min dataexpert E).

Fick väldigt bra feedback från uppdragsgivare och även om det inte ledde till några stora uppdrag just då så vet jag att det gjorde avtryck så det var värt investeringen för mig. Jag kunde se vilka som varit inne och kollat på min hemsida som ett resultat av utskicket, och då brukade jag ta mod till mig och ringa upp den personen lite kort och trevligt och presentera mig. Fråga om det var nåt speciellt de gillade i min portfolio. "Klippdockan!" blev vanligaste svaret.

En bra sak att tänka på om man låter trycka upp vykort är att hemsidan gärna ska stå på framsidan. Många på förlag och redaktioner nålar upp kort de får och gillar, och det är bra om alla som går förbi direkt kan se vem som gjort bilden. Av samma anledning gillar jag och många andra illustratörer att skicka ut stora vykort = syns bättre. A5 är ett format jag gillar.

(Numera gör jag nästan inga utskick eller kampanjer eftersom jag har lyckan att ha uppdrag ändå. Plus att det kostar pengar och tar tiiid. 2012 var första året jag inte skickade ut egna julkort, det har annars varit en tradition.) 

4 kommentarer:

Lfthmn sa...

Hej! Du kanske känner till det redan men Postens vykortstjänst är fantastisk. Kostar 15 kr att skicka ett A5-vykort med motiv du laddat upp själv vart som helst i världen. Vi använde den för att skicka tack-kort efter bröllopet och kommer definitivt att använda igen.

Amanda sa...

Tack för tipset!

lilla S sa...

Förtjusande! Får hitta en mer kreativ bransch så man kan hitta på sånt och få nåt mer än konstiga blickar för det ;)

Colombialiv sa...

Jättebra grej!