måndag 11 mars 2013

Önska ett inlägg nr 1: Favoritförfattare, inspirationskällor, knycka/låna?

Från min purfärska författarkollega/förlagskompis Janina (som bloggar snyggt och matnyttigt om sitt nya författarliv. *tips*).

Favoritförfattare.
Hur ska man definera det?
Jag väljer pengarna just idag. Money talks. Vilka köper jag alltid, utan undantag, samma dag de kommer ut med en ny, oavsett min ekonomi just då?
Svar: Megan Abbott och Louise Welsh. Punkt.

Inspirationskällor.
Prata med likasinnade. Gå på fester. Museer och gallerier! Mycket, mycket ensamtid. Mycket bara gå och skrota, fast med antennerna ute. Titta, fantisera. Viss musik, vissa filmer, 'tänk om det varit lite si-eller-så-i stället'. Hitta en tappad barnsko på trottoaren. En jättesmal äldre kvinna i ganska manhaftiga jeans och färgat hår som kom gående ut från ett ålderdomshem här i Oxford låste upp hela Tistelblomman för mig, för hon bara var Lily.

Knycka/låna?
Begåvade skapar, genier stjäl, var det nån som sa.
Jag tycker inte nödvändigtvis att det är bra att härma andra, men däremot studerar jag ju hur andra öppnar och avslutar (kapitel, stycken, hela böcker). Avtoningar, speglingar av teman. Återklanger. Om jag nöjesläser och något höjer min puls antecknar jag det och går sedan tillbaka och studerar och försöker fatta hur författaren gjorde det. Jag minns när jag skrev min debutroman Styggelsen, hur jag tänkte väldigt mycket på Dr Jekyll och Mr Hyde, och Psycho. Med mina andra böcker minns jag tyvärr knappt hur jag tänkte, det känns helt overkligt att jag skrivit dem. 

1 kommentar:

Janina Kastevik sa...

Tack för intressanta svar!