fredag 18 oktober 2013

"Blir det lättare att få igenom sina manus?"

Fråga:
Men du, har funderat lite på just detta... blir det lättare att få igenom sina manus när man väl är, uhm, 'bankable'? Sitter med manus nr 2 och 3 nu som i.o.f.s. är väntade uppföljare, så idén är ju redan såld, men man har ju andra projekt som kokar vid sidan av. Och då undrar man om det kommer att vara, rent faktiskt (för svetten och ångesten blir man väl kanske aldrig av med vid inskick ändå), lika svårt att få någon att haka på och satsa på att ge ut den som när man är en outgiven newbie. A no-name to whom all doors are firmly shut. Eller är man mer tillmötesgående och återkommer med kompromisser som att om det-och-det ses över/ändras/byts ut så har vi en deal?
Får man samma typ av 'överseende' som med Stephen King en dag? -Som kunde lämna in snudd på oläsliga manus för att få hjälp med att få dem, öh, läsbara. (Okej, King är väl att ta i som exempel, men det där med att få det lättare i.a.f.)

Mitt svar:
Ja, jag tror att det är lättare att få ett förlag att haka på när man väl är utgiven/etablerad.
Men, och här kommer ett stort men: Det finns absolut inga garantier, aldrig.
Jag känner namnkunniga författare i alla åldrar som trots flera böcker bakom sig fått "nej tack" på en ny idé eller ett nytt manus. 
"Eller är man mer tillmötesgående och återkommer med kompromisser som att om det-och-det ses över/ändras/byts ut så har vi en deal?"
Så har det alltid varit för mig. 

1 kommentar:

Musimus sa...

Cool. Spanx allot!

Bara att det går att få förändringsförslag och möjlighet till en deal, istället för regelrätta avslag som det blir som novis, trots att agenturen/förlaget diggar grejen i övrigt. That's a huge step up.