onsdag 16 oktober 2013

Den mytomspunna urvalsprocessen till University of Oxford.

1) Avgångsbetyg från motsvarigheten till gymnasiet (måste vara högsta möjliga, no shit Sherlock).
2) Skriftliga lämplighetstest i förväg.
3) Intervju på plats. 60% av de sökande blir kallade till intervju, 35% av dem blir erbjudna en plats.

Exempel på aktuella intervjufrågor släpptes härom dagen, så intressant. Jag hade gärna tagit intervjun i modern languages

Kostnaden per år, om man blir antagen då? Omöjligt att säga exakt, det beror helt på vilket ämne, på vilken nivå, och vilket land du kommer ifrån.
Inom EU, ca 30 000 kr per år i avgifter (levnadskostnader inte inräknat).
Utanför EU, runt 500 000 kr per år i avgifter, men det är tydligen vanligt att man kan få stipendium från hemlandet (tex USA).

Hoppas jag inte får frågor på detta, är ingen expert!


2 kommentarer:

Musimus sa...

Kors... på min tid gick man delvis genom UCAS och delvis direkt till universitetet. Men det var ett herrans bök. För att inte tala om att man sökte waaaaaaay i förväg.

Detta krävs, lathund:
En, typ, letter of recommendation från en lärare (så högt uppsatt som möjligt, gärna rektorn!) som lovsjunger dig as the second bloody coming, en egen brilliant A4-sida om varför just DU skall få gå på Oxford/Cambridge (n.b. att man enbart får söka till antingen Oxf/Cam - inte båda), betala ansökningsavgift (non-refundable), bifoga frankerad kuvert om man ville ha ev. shit som man skickat dit tillbaka, samt ett frankerat kort som de skickade tillbaka med svar på något jag inte kommer ihåg... Och sedan skall vi inte tala om de svinkalla elevrummen. Men fan. Värt det. Hellre ett svinkallt rum in Oxford, än inget studentrum i Uppsala/Lund/Gbg/Sthlm etc. ;)

Amanda sa...

Bra där, tack!