tisdag 25 februari 2014

Dagens lokala språkavvikelser.

Håller upp en dörr för en man med bandage.

Han blir jätteglad och säger:
"Thanks pet!" på snyggaste skotskan.

Åh, det var så trevligt och exotiskt. Jag är annars mer van vid att bli kallad Love (av t ex servicepersonal eller folk som jobbar i barnens skola, speciellt om personen i fråga är 50+).  

Pet är en ömhetsbetygelse som enbart användes i Skottland och norra England fram till mitten av 1800-talet, då uttrycket började sprida sig söderut.

I Brighton vill jag minnas att det var fifty-fifty mellan Love och Darling, och att det var en gnutta vanligare att yngre använde det till andra yngre, t ex mellan arbetskamrater.
I London hör jag mer Darling.
Från människor med nordvästligt ursprung är inte Luvvie helt ovanligt. En kompis som bodde i Plymouth rapporterade om underbara frasen "Alright, my luvver".

Hur ser det då ut med köns-, ålders- och statusfördelningen? Helt ovetenskapligt skulle jag säga att alla kan säga Love, Pet eller Darling till alla, men inte ett barn till en vuxen så ofta. Jag skulle inte heller säga så till en chef, men hen skulle ev kunna säga så till mig, om vi var extremt vänskapliga och det inte var ett 'stifft' jobb.
Vet inte heller om det är så vanligt att man säger så till andras barn om man inte känner dem väl, dock ofta till de egna ("Do you want more pizza, luvvie?").
Och inte en vuxen man till en annan vuxen man så ofta (har dock hört det flitigt i gaybarer, från kund till personal och tvärt om), men oftare är det nog Mate som gäller 'mellan karlar'.

P.S: Luvvie är också slang för skådespelare, och då nedsättande*. Lär bero på att showbiz-fölk hellre kallar sina medarbetare för Love och Darling än att försöka komma ihåg alla namn.

*Antyder rövslickeri och ett pimpinett manér. 
 

3 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Tack för lektionen. Jag skulle älska att kallas luv.

Lo sa...

Har precis varit i London och vi har alla njutit av alla "love", "darling" och the up and coming "sweetheart". Ingen kallade mig "pet", dock. Tyvärr.

Lo sa...

Läser just nu "The shock of the fall" (rekommenderas) och där blir huvudpersonen kallad "lovely".