lördag 21 juni 2014

Det är förfärligt svårt

att inte blogga om ongarna. Alla gulliga bilder, alla tokroliga saker de gör och säger just nu.
Men jag låter bli.

Jag kommer inte till Bokmässan i september. Det känns både bra och lite underligt, men mest bra. Har så mycket att jobba med inför 2015-utgivningen. Ska ha ett prat med en skrivargrupp i kvarteret i juli, ser mycket fram emot det. Har frågat om deras önske-ämnen, och de är:

1) Varför refuserar förlagen: De vanligaste orsakerna.

och

2) Hur skriver man ett kick-ass-slut på sitt manus?

Det kommer att bli livliga och givande diskussioner om jag känner värden och skrivargruppen i fråga rätt. Ettan är i alla fall tämligen lätt att svara på eftersom jag alltid tjatar på mina förläggare om svaren på det: Självbiografier refuseras som regel. Samt manus från uppenbart sinnesrubbade personer (och då menar jag sinnesrubbad-så-att-man-inte-kan-samarbeta snarare än sinnesrubbad-som-folk-är-mest-när-de-törs-släppa-loss).
Samt manus som är i helt fel format (ie t ex en alldeles för lång bilderbok avsedd för 3-6-åringar), alltså; skribenten har inte brytt sig om att researcha vad ett okej omfång är för den tilltänkta genren.
Eller att det helt enkelt inte finns någon gnista; det där svårdefinierade.
Sedan har vi förstås den lilla jobbiga nja-gruppen - där allt egentligen sitter, men något ändå saknas. Ibland kan det vara så enkelt (och trist) som att förlaget har ett annat författarskap på gång i samma stil/med liknande story.
Frågor på detta?

Inga kommentarer: