lördag 4 juli 2015

Det finns några musikaler

som jag aldrig sett och aldrig fattat handlingen i. Orkar inte googla. ORKAR inte.

Så nu tänkte jag sammanfatta dem enbart utifrån efter vad jag tror, OK?

Cats:
Alla är utklädda till katter, men egentligen är det en allegori på West Side Story. Gängkrig ock olycklig kärlek. Ett och annat rackartyg! På slutet visar det sig att samtliga medverkande är intagna på mentalsjukhus.

Starlight Express:
Rullskridskor! Futurisktisk neon! Tuffa låtar! Tokiga rullskridskobanor som till och med går hela vägen ut i publiken! Otroligt skickliga medverkande. Inga låtar man känner igen. På slutet får dom som är kära i varandra bli ihop.

Joseph and the Technicolour Dreamcoat:
En sinnesrubbad snygg ung hippie-kille sitter på mentalsjukhus och övertygar hela avdelningen av dårar att sätta upp en musikal om gamla testamentet. Egentligen är killen säker på att han är bibelns Joseph, reinkarnerad. Det finns inte mycket pengar så alla i personalen donerar en käck tygbit till hans färgglada scenkostym. Musikalen blir succé och 'Joseph' somnar lycklig i sin madrasserade cell, insvept i sin lapptäcks-kappa.

Rent:
Jättesnygga och magra och gråklädda och brinnande artistmänniskor i NY på 80-talet måste prostituera sig för att få ihop till hyran. En i det sötaste kärleksparet får aids och dör snyggt och sorgligt och väldigt långsamt.

Aspects of Love:
Välnärda och linneklädda och konstnääärliga människor i England på 1920-talet måste växa upp under de närmsta 15 åren och männen måste dra ut i andra världskriget. Några dör, några blir lesbiska.

Madame Butterfly/Miss Saigon(?):
En Vietnam-kriget-version av La Traviata. En amerikansk soldat blir kär i vackraste horan. Hon dör.

Chess:
En amerikan och en ryss kämpar om världsmästerskapet i schack. Amerikanen är lite sämre men stjäl både ryssens fru OCH älskarinna. Under VM i Bangkok är ryssen skitnära att vinna över amerikanen men deserterar (?) i stället, fast ångrar sig, går tillbaka och vinner schackmästerskapet. Hans fru går tillbaka till honom.

Hade jag några rätt?
6 kommentarer:

Monica O Kolkman sa...

;)
Fast det ska väl vara Miss Saigon, inte Madame Butterfly...??

Amanda sa...

Vet inte!! Jag bara svamlar ju här!

suziluz sa...

Hahahaha! Jag skiter i om du har rätt eller inte, från och med nu kommer jag att använda dina beskrivningar som referens.

Saga sa...

Nu skriver du ju själv att du svamlar men om det är så att du faktiskt funderat på detta:

Cats bygger på en diktsamling av T.S. Eliot och har inte en handling i traditionell bemärkelse.

Miss Saigon är en Vietnamversion av Puccinis opera Madama Butterfly. Det den har gemensamt med La traviata/Kameliadamen är huvudpersonens yrke och att hon dör på slutet men det senare är operastandard och inget särdrag.

Rent är en musikalversion av samme Puccinis opera La Bohème.

Bonus: hälften av musiken i Phantom of the Opera har Andrew Lloyd Webber snott från La fanciulla del West av - just det Puccini.

/Operabesserwissersaga

Amanda sa...

Tack Saga!

Anonym sa...

Perfekt, tack för sammanfattningen. Älskar musik men står inte ut med musikaler, nu är jag uppdaterad!