söndag 26 juli 2015

Städat i 5 timmar,

jag och E på samma gång. Alltså 10 timmar. Eftersom det är så j-la vidrigt att komma hem från semester till ett stökigt hus.
Det går numera, att vi grejar båda två, tack vare lite större barn. Och tack vare världens bästa barnvakter: TV + dator.

Kan säga att 60 - 70% av tiden gick till ... plock. Bara jävla plock. Plock med återvinning, plocka undan och sortera och hitta plats till ren tvätt, urvuxna grejer, leksaker, utklädningsgrejer, skolpapper, tusen pysselgrejer, tio tusen böcker, pyttesmå udda dockskor och legobitar i form av en eldsflamma (?) och dåliga konstverk (hej soptunnan, ja det har tagit mig lång tid att kunna göra så men oj vilken skön känsla), så att vi över huvud taget kunde dammsuga och skura ytorna under. Fick t o m några skafferihyllor städade (!).

Och det är liksom därför jag inte kan eller vill anlita städhjälp. För det är ju inte att dammsuga eller skura toa och kök som är den jobbiga eller tidsödande grejen. Det är ju PLOCKET. Det högst personliga plocket.

Eller hur tänker du? Sorterar du allt till sin rätta plats genast, omedelbart, alltid? Lever du i ett hem fritt från högar?
Vi kanske är för stökiga, för bohemiska i vardagen.
Fast ... det är ju såna vi är?
  

8 kommentarer:

Tråktanten sa...

Tyvärr finns det ett motto som stämmer på mig i det avseendet.

Var sak har ingen plats.

Och det är inget jag gillar. Alls.

Hanna Lans sa...

Jag hade en fenomenal städerska i USA, hon fixade småplocket genom att lägga det i olika smålådor vi enades om, i de fall hon inte visste var pryttlet skulle vara. Förvånansvärt mycket av plocket fattade hon direkt var det skulle vara. Om de är vana vid sitt jobb, så tror jag att småplocket är en piece of cake. Jag längtar till den dag då jag har råd att anlita städhjälp igen. Å vad allt kommer vara logiskt här hemma då! Till skillnad från nu när jag hittar tumstocken i badrummet och tandkrämen i tvättstugan.

Sofia Fritzson sa...

Stor igenkänning i allt. Tycker inte städet är det jobbiga utan plocket innan städet. Vi testade städfirma några gånger och det bästa med det var att vi var tvungna att hålla alla ytor rena så att de kunde damma, dammsuga och moppa golvet, vilket ledde till att plocket aldrig hann växa till okontrollerbara mängder utan vi gjorde det mer regelbundet. Dock så tyckte jag inte riktigt det var värt pengarna för när vi väl hållit efter plocket så var det ju så enkelt att själv dra av alla ytor. Nu städar vi själva och plocket är återigen okontrollerbart ...

30-nånting sa...

Ja, plocket är värst och absolut svårast att lämna bort. I kväll kom jag hem från en fantastisk överraskningsfest och insåg att min E plockat och röjt undan i hela huset. Så imorgon behöver jag bara dammsuga. Lyxen i detta!

Anonym sa...

Spara, skänka, slänga. Har en grundstruktur. C tar tvätten, laddar, hänger, viker. Jag stryker mitt, han sitt och den som har lust (eller; tar ansvaret) tar grabbarnas. En station för återvinning i köket (plast, glas, papper, kartong) som sen sorteras i källaren eftersom det inte får plats fyra fem påsar i köket. Puffar kuddarna i soffan och viker ihop filtarna, plockar undan på soffbordet dagligen och vägrar låta något ligga på golvet. Då känns det helt okej. Det andra stöket blir inte lika...påtagligt om vissa ytor hålls undan. Diskbänken och köket också; hålla undan. Samma med toa; torka rent schampoflaskan och ställa in i skåpet, svepa med handen över handfatet så det inte geggar igen, torkar med papper på toaletten osv utöver den vanliga städningen - för att hålla undan. Små, små rutiner som gör att vardagen flyter utan skämsvarning. Går fort - och gör att vi inte drunknar i stök och bök.
Så gör vi.
Pöss.
/J

Anonym sa...

(ps: Grundstrukturen; har tänkt igenom behoven var prylarna ska vara så killarna fick själva slänga ner legobitarna i legolådan, jongleringsbollarna odyl i korgen i storarummet, fotbollsskydden nedersta lådan i den byrån osv. Så slipper vi ägna dyrbar tid åt att L E T A efter bröten om det ska hittas fort! ds)
/J

Gunilla sa...

Kaos är granne med Gud, och i det här fallet är det jag som är Gud.

Frida sa...

Har också plockat idag. Det slutar med att vi åker till Ikea imorgon för att försöka styra upp garderobssituationen. Och lådhurtssituationen. Och hallsituationen. Igen.