onsdag 22 juni 2016

Diskmaskin??!!

Är vi det enda hushållet i västvärlden som inte har diskmaskin (och som inte ... typ ... vill ha det)?

Hade gäster över som blev liksom paralyserade av häpnad och medlidande.
Hade släktingar över som erbjöd sig på stående fot att skramla till en diskmaskin; denna fasa kunde ju bara inte få fortgå i vårt arma hem?

Så:
Kan någon förklara för mig hur det ligger till? För när vi är hemma hos fölk med diskmaskin så tycker vi att:

A) Det verkar endast ca 1-2% mindre jobbigt att hålla på och mecka med dickmaskinen än att handdiska - saker måste ju ändå skrapas/sköljas? Och då är man ju i princip redan klar?
(JA vi diskar undan allt så fort som möjligt här hemma, det går liksom automatiskt.)

B) Hur funkar det med inbrända flötiga gratängformar och sånt?

C) Handen på hjärtat: Diskar inte diskmaskiner lite för rent på nåt sätt? Så att dricksglas känns obehagligt glatta mot läpparna; så att tallrikar får en sorts glaserad hinna?

P.S: Jag är uppväxt utan -maskin och har aldrig bott i ett hem med någon, E uppväxt med -maskin men han har aldrig skaffat till senare hem.

P.P.S: Enda; enda gången jag kan känna att det vore lite gött är när vi haft middagsbjudning för mer än 6 pers och det är en hel del vinglas och koppar och tårtfat som vi gärna vill riva av samma kväll. Händer ca 2 ggr/år.

Tacksam för input här.

 

11 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Jag är omåttligt förtjust i min. Man får bort eländet från diskbänken och när man nästa gång ser det så är det diskat, torkat och klart att ställa in i skåpet.
Men, allt kan ju inte diskas. Fina glas och koppar och sånt måste man ta hand om för hand, men jag använder också det två gånger per år ...
Och kastruller och sånt är väl bra om man sköljer av innan man diskar.

cyndi sa...

Jag är också uppväxt i ett hem som inte hade och fortfarande inte har diskmaskin. Gillar att diska för hand. Det är liksom lite meditation. Vi skulle inte ha någon diskmaskin om inte svärföräldrarna hade beställt och betalat och sett till att den kom hem och monterades. För man kan ju inte LEVA utan en. Tycker dom. Nu ska jag åka till Norge en sväng. Och diska för hand. Då vet jag liksom att det blir rent, inte bara maskinputsat :-)

Maja Gräddnos sa...

VA???!!! Är du fullständigt galen, quinna?!
Den enda jag känner som lever utan diskmaskin är min exsvärmor. Hon har vägrat sådan sedan en maskin ställde till vattenskada på typ 70-talet.
Jag har ett kärleksförhållande till min. Det var den första pinal som jag köpte till sunkradhuset, den flyttade in innan jag flyttade in. Den håller min bänk tom, min själ ren och mitt hjärta någorlunda varmt. Den har rostfri front och vackra knappar och snabbprogram och jag ÄLSKAR den.

Annika sa...

Köpte min första för många år sedan när jag var ensamstående och en dryg person (med familj) försökte övertyga mig om att människor utan familj inte FÖRTJÄNADE att ha en diskmaskin. M a o diskmaskin som rebellisk handling. Tyckte om, skulle inte vilja vara utan, men diskar gärna fina koppar och glas för hand bara för att det känns gött.

Christin sa...

Vi installerade just en bänkdiskmaskin. Och jag håller med dig, när man sköljt av disken är den i princip klar men den är inte KLAR. Särskilt inte besticken - besticken är en känslig fråga. Där är maskinen magisk. Istället för att stå och diska bestick efter bestick kan maskinen multitaska åt dig medan du ex tar hand om det värsta, som ugnsformar.
Sen är det ju var och ens ensak, ungefär som graviditeter :P

lilla S sa...

Är uppvuxen med diskmaskin, har endast levt utan under det år jag tillbringade i olika andrahandslägenheter. När jag sen fick min riktiga lägenhet med diskmaskin klappade jag den godnatt varje kväll i två veckor tror jag. Älskar min diskmaskin <3

Johannes sa...

Vi som är sju i hushållet (fyra tonåringar) skulle inte klara oss utan. När diskmaskinen går sönder åker jag till Elgiganten direkt och före kvällningen står den nya på plats. Tvättmaskinen är konstigt nog inte lika akut...

Amanda sa...

Intressant, tack!
Får grunna på detta ...

Anonym sa...

Hade inte diskmaskin i barndomshemmet och har ingen nu. Jo faktiskt vi har en bänkmaskin som vi aldrig installerat... Diskar genast efter hand och lämnar aldrig. Dock - vi har inte barn! Jag saknar ingen! //Anne

Anonym sa...

Aldrig utan diskmaskin!!! Faller man inte för något av de mycket kloka argument som redan räknats upp här så kan man också ta i beaktande att det är väldigt mycket mer miljövänligt än att handdiska!

Amanda sa...

Noterat.