torsdag 18 augusti 2016

Throwback Thursday:

Lilla G var 1,5 år och lilla F var 3,5.
Föräldrasnack nu: Vi har aldrig begränsat deras skärmtid. Aldrig. Vi har aldrig upplevt att det har behövts. Vi har aldrig upplevt några negativa effekter.  

Att inte låta dem spela och kolla på grejer av hjärtats lust skulle kännas lite som att säga: "Men läs inte så mycket böcker! Huvudet i en bok, nä fy, dåligt för ögonen, och kan sätta griller i hövvet på en"  speciellt om man är från en lägre klass och eller flicka.
Eller: "Sitt inte bara och rita hela tiden! Vad är det för nytta mä dä!?"10 kommentarer:

Magnus sa...

De förment negativa effekterna kommer väl å andra sidan inte förrän mycket senare?
Tror att vad man gör/ser på plattor, mobiler och TV är avgörande också.

Amanda sa...

Klart innehållet spelar roll, absolut.
/Sätter deras favvo-våldspornografi på loop

Terése sa...

Samma här. Och det sär med skärmtid varierar över säsong.

Helga sa...

Men alltså. Dina barn måste vara aliens. Hate to break it to you this way. Ni har alltså aldrig upplevt några negativa effekter? Har hört att det finns sådana barn men trodde att det var en klintbergare. Eller att de var aliens.

Det är också fullt möjligt att mina är aliens. Det känns åtminstone så när vi ber dem stänga av skärmarna för att äta/kissa/gå och lägga sig/whatever och hela helvetet bryter löst. Eller så är de besatta av onda andar. Just det, du hade ju inte sett Exorcisten.

Nämen grattis dårå. (Inte alls bitter, nejnej)

Hälsar skärmtids-Hitler

Magnus sa...

"Det känns åtminstone så när vi ber dem stänga av skärmarna" - det är alltså så att de negativa effekterna kommer NÄR man begränsar skärmbilden..

Helga sa...

Ah. Alla barnen är aliens som bekämpas bäst genom obegränsad skärmtillgång.

Amanda sa...

Alltså, en får ju trä på dem rymdblöjor samt sondmata, men det känns som bagateller i sammanhanget.

; )

Lfthmn sa...

Så uppfriskande uppfattning! Den hade jag gärna tagit till mig!

Negativ effekt vi märker: Han blir beroende om han får för mycket skärmtid. Alltså BEROENDE. Och speedad. Vaknar mitt i natten och skriker efter att få se på teve.

Vi har ingen uttalad gräns, det blir lite fingertoppskänsla men herreminge så bra det är att kunna ge honom paddan eller teven. Han har ju lärt sig sätta igång barnkanalen och netflix själv, så padda lika med att han kan se obegränsat på "teve".

Amanda sa...

Lfthmn hej!. Asså alla är ju olika och våra barn har helt klart inga 'beroendepersonligheter' (ursäkta äckligt ord) men asså, är inte speciellt mat-motiverade, eller reagerar starkt på socker eller så. Det kanske spelar in. Vad vet jag. Jag vet egentligen noll om föräldraskap utom detta: När en väl vant sig vid en fas är ungjefeln vidare till en annan. ; )

Christin sa...

Liksom jag märker hos mig själv, märker jag hos ongar runt mig att det uppstår ett slags beroende/abstinens av mobil- och dataanvändning. Detta tar sig uttryck i en rastlöshet som kryper i kroppen och gör en lättretlig, otålig, arg. Därför tror jag det är bra att man sätter skärmtid och begränsningar kring detta (skulle önska nån kunde göra det åt mig också... eller så åker vi bara dit där det knappt finns el och nät). Särskilt för barn under tre år, då deras hjärna utvecklas enormt de första åren och de, enligt hjärnforskare på TED-talk, kan ta skada av för snabba bildväxlingar.
Men vi måste var och en bilda vår egen uppfattning. Det här är min. Jag är fast bestämd kring att Rut ska slippa padda så länge som möjligt - absolut å det grövsta tills hon är tre +.